Bio hnojivo domácí výroby
Ačkoli to zní divně, skutečně to lze. Ať už ze zbytků některých potravin, nebo z věcí, které se do jiných potravin přidávají. Uvedu zde několik namátkou vybraných.
Bramborové slupky
Když brambory oškrábete, tak nechte slupky odkapat a pak je prostě zamíchejte do hlíny. Pak jen vždy dbejte na to, aby byly slupky hlínou přikryty. Jinak by začaly hnít, což my sice chceme, ale ne na vzduchu. Vodou z brambor pak můžete zalévat, ale pozor, jen pokud není ta voda slaná!!
Banánové slupky
Také tak jako z brambor. Pokud máte prostorný mrazák, a nemáte slupky zatím s čím míchat, nebo proč míchat, klidně je uschovejte do mrazáku. Zčernají, změknou, ale ve hlíně to nevadí. A pozor ať jsou přikryté, jinak je možné, že se u vás objeví mušky octomilky nebo jiná havěť.
Droždí
Nespotřebovali jste droždí? Nevadí. Nemusíte jej uchovávat, ale nadrobte jej do vody. Ne do hlíny, jak slupky, ale do teplé vody. Nechte to celé louhovat asi dva týdny. Pak podle množství zalijte vodou a zalévejte. Zejména muškátům to prospívá a měly by lépe kvést. To ředění udělejte tak, aby do toho, co máte, byl poměr jedna asi ku třem až pěti. Je to podle množství. Do celé kostky asi tři litry.
Sedlina z kávy
Když dopijete kávu, vylijte sedlinu na něco, kde vám to proschne. Nyní ji lze opět zamíchat přímo do zeminy, nebo klidně jen kolem květin v květináčích. Nepřehánějte to. Jen posypejte a pak lehce zatlačte do půdy. A můžete zalévat. Toto hnojiva nepoužívejte často. V domě jen dva krát do roka. Venku lze i čtyři krát.
Kopřivy
Někdo dělá z kopřiv čaj jiný špenát, někdo je dává do salátu. Nu, a to co zbyde může sloužit jako hnojivo. Přebytek kopřiv nasekejte, zalijte vodou a opět nechte dva týdny louhovat. Následně scedit, to, co zbyde zamíchat do hlíny, nebo pokud nemáte volnou hlínu, tak vyhodit. Hlavní je výluh, který naředíte a opět zaléváte.
Možností je samozřejmě více, zde jsou v podstatě jen ty nejznámější, tudíž osvědčené.