Seznámení s běžnými druhy rýže
Rýže je populární a vskutku universální potravina. Jde jíst sama o sobě, nebo jako příloha. Dá se udělat klasicky slaná, sladká v podobě kaše, nebo z ní dokonce můžete připravit polévku. Na trhu je ale dnes dostupných tolik variant, že může být těžké si z nich vybrat. Proto v článku naleznete krátký popis těch nejoblíbenějších z nich.
Bílá dlouhozrnná rýže
Toto je asi nejznámější druh rýže. Sám o sobě nemá příliš výraznou chuť, a proto jí lze připravit na téměř jakýkoliv způsob. Její výhodou je také cena, oproti většině ostatních druhů je výrazně levnější.
Bílá Kulatozrnná rýže
Obsahuje větší množství škrobu, a proto je po uvaření lepivější a hutnější. Má mírně nasládlou chuť a tradičně se používá např. pro přípravu rizota, sushi a rýžové kaše. Nehodí se, pokud chcete, aby se vám rýže nelepila.
Basmati rýže
Je tradiční součástí indické kuchyně. Není lepkavá, a i po uvaření zůstávají její zrna sypká a oddělená. Má typickou oříškovou chuť a hodí se jako příloha k slaným a pikantním jídlům. Její nevýhodou je vyšší cena a mírný zápach myšiny, který vydává při vaření. Je také dostupná v celozrnné variantě. V té ještě lépe vyniká její oříšková chuť.
Celozrnná rýže
Je variantou rýže, u které nebyl odstraněn její vnější obal. Má výraznější chuť než obyčejná bílá rýže. Nehodí se pro přípravu sladkých pokrmů.
Černá a červená rýže
Vyznačují se výraznou chutí a barvou. Obzvlášť černá rýže obarví ostatní ingredience, s kterými ji budete vařit. Mají vyšší obsah vitamínů a minerálních látek, než klasická rýže a barviva způsobující jejich zbarvení jsou pokládána za zdraví velmi prospěšná. Vaří se ze všech druhů rýže nejdéle.
Rýže parboiled
Je speciálně upravená klasická dlouhozrnná rýže. Obvykle se vaří déle, a i po uvaření zůstávají její zrna kompletně oddělená. Má mírně nepříjemnou vůni a nevýraznou chuť. Pokud máte možnost použít jiný druh rýže, tak se jí raději vyhněte.